Terug naar overzicht

Liegen op het CV? Weg ermee!

De kantonrechter Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat een werkneemster op staande voet mocht worden ontslagen vanwege leugens op haar CV. De werkneemster had verzwegen dat zij eerder voor deze werkgeefster had gewerkt en destijds was ontslagen. Bij ontdekking hiervan heeft werkgeefster haar op staande voet ontslagen.

Werkneemster is in de jaren 2015-2016 werkzaam geweest voor werkgeefster. Na 5 jaren heeft zij hier opnieuw gesolliciteerd. Werkneemster gebruikte dit keer een andere naam en in haar CV stond het eerdere dienstverband niet vermeld. Sterker nog, hierin stond dat zij destijds bij andere werkgevers in dienst is geweest. Ook tijdens de sollicitatiegesprekken heeft werkneemster het eerdere dienstverband verzwegen. De administratieafdeling kreeg een melding dat haar BSN al bekend was, maar hierop verklaarde werkneemster dat zij niet dezelfde persoon was, dat haar naam veel voor kwam in China en Taiwan en dat er sprake moest zijn van een vergissing. Werkgeefster heeft haar dan ook (opnieuw) aangenomen. Een klein half jaar later is werkneemster op staande voet ontslagen toen werd ontdekt dat zij wel dezelfde persoon is en had verzwegen dat zij hier al eerder had gewerkt.

De kantonrechter acht het ontslag op staande voet terecht. Het verzwijgen van het eerdere dienstverband, zeker nu dit dienstverband is geëindigd middels ontbinding, levert een dringende reden voor ontslag op. Het is een bijzondere omstandigheid die voor de beslissing van werkgeefster om werkneemster (opnieuw) aan te nemen van groot belang is. Door het liegen en verzwijgen is het vertrouwen van werkgeefster ernstig geschonden.

Deze uitspraak laat nog maar eens zien hoe belangrijk het is voor werkzoekenden om eerlijk te zijn op je CV. Het verstrekken van misleidende gegevens of het verzwijgen van informatie over je carrièreverloop  kan leiden tot een ontslag op staande voet. Mocht dit nog niet genoeg afschrikken, liegen op je CV is bovendien strafbaar volgens de strafwet. Dit kan een boete opleveren van maximaal 87.000 euro. Liegen kan dus hele vervelende consequenties hebben…

Neem direct contact op