Terug naar overzicht

Werkgevers mogen van de rechter een coronazelftest verplichten

De kantonrechter Amsterdam heeft op 14 december 2021 geoordeeld dat een werkgever het salaris van haar werknemer mag inhouden en de toegang tot de werkvloer mag weigeren wanneer deze werknemer geen wekelijkse zelftest wilt doen.
In deze zaak eist de werkgever een wekelijkse coronazelftest van haar werknemers (dansers). De uitslag van die test moet worden medegedeeld aan de werkgever. Bij een positieve test wordt de toegang tot de werkvloer geweigerd en moeten de werknemers een GGD-test doen. De werknemer weigert in deze zaak de wekelijkse zelftesten te doen. Hierop besluit de werkgever hem de toegang tot de werkvloer te weigeren en het loon stop te zetten. De werknemer vindt dat dit testbeleid een schending oplevert van zijn privacy en zijn lichamelijke integriteit. Hier ligt een spanningsveld tussen de verplichting tot het bieden van een veilige werkomgeving van de werkgever en de privacy en persoonlijke integriteit van de werknemer. Hierover moet de rechter een oordeel geven.

Oordeel rechter

De rechter vindt in deze situatie de test noodzakelijk voor de werkgever om een veilige werkplek te kunnen garanderen. De dansers hebben nu eenmaal veel fysiek contact en het bestemmingsrisico is daardoor hoog. Een wekelijkse zelftest acht de rechtbank dan ook redelijk. Het is noodzakelijk om, naast de al geldende maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden en een mondkapje te dragen, een veilige werkomgeving te creƫren tijdens de coronapandemie. Een minder verstrekkend middel om dit doel te bereiken is niet voorstelbaar. Wekelijkse zelftesten zijn dus ook proportioneel. De rechtbank acht het doel van de werkgever zwaarder dan de bezwaren van de werknemer. Omdat de werkgever hier geen administratie bijhoudt van de mededeling omtrent de uitslag van de zelftests, levert dit ook geen problemen op met de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Nu alle werkzaamheden van de werknemer zich op minder dan 1,5 meter van anderen afspelen, is het testbeleid van werkgever redelijk. Het is daarom ook aannemelijk dat werkgever over mocht gaan tot schorsing van de werknemer.

Gevolgen voor werkgevers

Het is een uitspraak die vergaande gevolgen kan hebben voor andere beroepen waarbij ook de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden en al mondkapjes worden gedragen. Met deze uitspraak lijkt de deur open voor deze werkgevers om een wekelijkse zelftest te verlangen van haar werknemers. Dit is een vergaande maatregel, je dwingt hiermee werknemers tot iets wat zij misschien niet willen. De sanctie is ook hoog, het inhouden van loon. In bepaalde situaties kan dit dan wel worden ingevoerd. Mocht je twijfelen wat geschikte coronamaatregelen zijn voor jouw bedrijf, twijfel niet en neem contact met ons op. Wij adviseren u graag over wat er mogelijk is.

Neem direct contact op