Terug naar overzicht

WERKNEMERS MONO IN DE AUTO

Begin deze week lanceerde Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) een nieuwe campagne gericht op werkgevers: MONO-zakelijk. De campagne ‘MONO-zakelijk’ is onderdeel van de al lopende brede MONO-campagne, die automobilisten oproept om met één ding bezig te zijn tijdens het rijden: het verkeer.

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat ruim één op de drie werkgevers in Nederland geen regels heeft voor de medewerkers over het smartphonegebruik in de auto. Voor één op de tien werkgevers is het een normale zaak dat werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het autorijden, en vaak wordt er binnen een bedrijf verwacht dat dit binnen een half uur van ontvangst van het bericht gebeurt. Dit terwijl smartphonegebruik nog steeds tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar leidt.

Ook voor de werkgever is het belangrijk om er een goed smartphone-beleid op na te houden. Smartphonegebruik tijdens het autorijden is namelijk niet alleen gevaarlijk voor de automobilist zelf en het verkeer om hem of haar heen, werkgevers zijn daarnaast in beginsel aansprakelijk voor alle schade die hun werknemers veroorzaken tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden, ook indien het gaat om schade aan auto’s – geleased of eigendom van de werkgever – en letselschade (hoewel dit voor woon-werkverkeer niet volledig opgaat, aangezien de werknemer dan in beginsel aansprakelijk is). Door als werkgever een duidelijk en verantwoord smartphone-beleid te hebben, wordt bijgedragen aan een cultuur van ongestoord onderweg zijn. Overigens wil deze campagne het gebruik van smartphones in de auto niet volledig verbieden. Zo moet ermee navigeren en een handsfree telefoongesprek gewoon kunnen. Vooral afleiding door sociale media moet verminderd worden.

Voor hulp bij het opstellen van regels ten aanzien van smartphone gebruik tijdens het autorijden, kan je altijd contact opnemen met W&W Arbeidsrecht

Neem direct contact op